WINTER ACTIE - 20% Korting op alle producten, geen code nodig!
Advies

Waarom kies je beter voor een deken van merinowol dan een donsdeken?

Vrouw met deken in bed

Als het aankomt op het kiezen van het perfecte dekbed, komen veel consumenten voor de keuze te staan: merinowol of dons? In dit artikel vertellen we je wat de voordelen zijn van merinowol en waarom je beter kiest voor merinowollen deken in plaats van een donsdeken! 

Wat is Merinowol? 

Merinowol is een natuurlijke vezel die afkomstig is van het Merinoschaap, bekend om zijn fijne en zachte wol. Deze wolsoort wordt wereldwijd geprezen om zijn unieke kwaliteiten: het is ongelooflijk zacht, licht in gewicht en biedt uitstekende vochtregulerende eigenschappen. 

Het verschil tussen merinowol en traditionele wol is de fijne diameter van de vezels, waardoor het niet kriebelt – een veelvoorkomend probleem bij grovere wolsoorten.

Wat zijn de voordelen van Merinowol?

Merinowol is vochtregulerend

Merinowol staat bekend om zijn uitzonderlijke vermogen om vocht af te voeren, wat zorgt voor een droog en comfortabel slaapklimaat. 

Merinowol is een natuurlijk materiaal en is in staat om tot 35% van zijn eigen gewicht aan vocht op te nemen, vooraleer het als vochtig wordt ervaren. Dit is een belangrijk voordeel dat ontbreekt bij dons, dat, hoewel bekend om zijn lichtheid en isolatie, niet dezelfde vochtregulerende eigenschappen heeft.

Merinowol is duurzaam

Een ander belangrijk voordeel van merinowol is de duurzaamheid. Het is een hernieuwbare vezel die, wanneer goed onderhouden, jarenlang mee kan gaan zonder aan kwaliteit in te boeten. De wol is van nature elastisch, waardoor het goed zijn vorm behoudt en niet snel zal uitrekken of krimpen als het juist wordt behandeld. Merinowol heeft dus een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, omdat het zo lang meegaat! 

Merinowollen deken op bed

Wat zijn de tekortkomingen van dons?

Dons is niet vochtregulerend

Dons, afkomstig van eenden of ganzen, heeft als natuurlijke functie om deze vogels te isoleren en drijvend te houden, wat betekent dat het waterdicht is. Dat is een prachtige eigenschap in de natuur, maar minder in beddengoed. In de slaapkamer zijn ventilatie en vochtregulatie immers essentieel voor een goede nachtrust. 

Hoewel dons een betere ventilatie biedt dan veertjes, kan het dus nog steeds niet tippen aan merinowol.  

Dons is duurder

Dons is over het algemeen ook duurder dan merinowol. Dit komt door de arbeidsintensieve manier waarop dons moet worden verzameld tijdens de broedperiode van ganzen en eenden. Tijdens het vervaardigingsproces moet de dons ook worden gescheiden van de veren, wat veel precisie en nauwkeurigheid vereist van de arbeider. Dit wordt uiteraard doorgerekend aan de consument

Het soort dons heeft ook een invloed op de prijs. Ganzendons is over het algemeen populairder en duurder dan eendendons, omdat het een hogere isolatiewaarde heeft. 

Zowel voor eenden- als ganzendons geldt “hoe hoger het donspercentage, hoe hoger de prijs”. 

Donsdekens krijgen vaak misleidende labels

Bij het winkelen voor donzen dekbedden, word je vaak geconfronteerd met misleidende labels. Producten gelabeld met ‘90% dons’ kunnen verwijzen naar gewicht of volume, in plaats van de samenstelling. Zo krijg je mogelijk toch heel wat minder dons dan verwacht. 

Zelfs producten gemarkeerd met ‘100% dons’ kunnen misleidend zijn. Je donsdeken kan dan wel 100% dons bevatten, maar dit sluit niet uit dat er daarnaast nog andere materialen aanwezig zijn.

Het is waar dat er dekbedden zijn die uitsluitend uit 100% dons bestaan. Deze zijn vaak afkomstig uit het Verre Oosten. Ze zijn maar heel soms lokaal en beperkt beschikbaar, zoals de waddendons in Nederland. Deze exclusiviteit komt echter met een hoge prijs, waardoor dergelijke dekbedden in de duizenden euro’s kunnen oplopen.

Conclusie: Merinowol is de verstandige keuze!

Met de combinatie van zachtheid, isolatie, en vochtregulatie, biedt merinowol een ongeëvenaard slaapcomfort en een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. 

Of het nu zomer of winter is, een dekbed van merinowol past zich aan de temperatuur aan, waardoor het een uitstekende keuze is voor elk seizoen. Het houdt je lekker fris als het warm is en heerlijk warm als de temperatuur daalt. 

Merinowol is dus, gelet op prijs en kwaliteit, een premium keuze voor dekbedden, matrastoppers, kussens en meer. Het biedt niet alleen superieur slaapcomfort, maar is ook enorm duurzaam. Het biedt uitstekende ventilatie en voelt heerlijk aan, zonder de hoge kosten die gepaard gaan met dons.


Ben je overtuigd dat merinowol de ideale keuze is voor jouw dekbed, of wil je meer informatie? Ontdek vandaag nog ons uitgebreide assortiment aan merinowollen beddengoed of contacteer ons!