Koude voeten in bed? Wat doe je eraan?

Waarom voelen die voeten soms toch zo koud aan in bed? Wel, daar is een duidelijk aanwijsbare reden voor. In je voeten stroomt het bloed voornamelijk doorheen de huid. Bij een daling van de omgevingstemperatuur of een verlaging van de lichaamstemperatuur door warmteverlies trekken de bloedvaten in de huid samen om zo het warmteverlies te beperken. Zo krijg je koude voeten.

 

Een verminderde bloedtoevoer

Heel soms is een aandoening de oorzaak. Het ‘fenomeen van Raynaud’ bijvoorbeeld, waarbij de bloedvaten overdreven sterk samentrekken bij kou.
De bloeddoorstroming in de benen zou ook verminderd kunnen zijn omdat de slagaders in het bekken en de benen aangetast zijn door slagaderverkalking (atherosclerose).  Soms is de oorzaak zelfs te zoeken bij gebruik van bepaalde medicijnen. Beta-blokkers bijvoorbeeld. Maar bij de meeste mensen is er gewoon sprake van een verminderde bloedtoevoer naar vingers en voeten zonder aantoonbare reden.

Hoe hou je je voeten warm?

Door het hele lichaam warm te houden. De uitleg daarvoor is zeer eenvoudig. Het lichaam tracht overmatig warmteverlies te beperken en doet dit het eerst in die lichaamsdelen waarlangs veel warmte kan ontsnappen, namelijk de lichaamsuiteinden. Handen en voeten dus. Het hele lichaam warm houden, is dus de beste methode om koude handen en voeten te vermijden.

Stop jezelf helemaal onder

Hoe isoleer je je lichaam? Dat kan het allerbeste met droge lucht. Zo isoleer je trouwens ook je huis. (dubbel glas, de spouw in je muren)

Lanolinerijke merinowol is in staat om een heleboel droge lucht om je lichaam heen vast te houden. Slaap op een merino wollen onderdeken en onder een merino wollen dekbed. En weg zijn die koude voeten.

Leave A Comment

WordPress spam blocked by CleanTalk.