Onderhoud lattenbodem

Onderhoud van je lattenbodem

Uw lattenbodem nakijken doet u met deze checklist

Er is niets mis met een goede lattenbodem. Het hoeven niet allemaal boxsprings te zijn. Maar een lattenbodem moet je wel regelmatig nakijken. Hieronder een checklist om je op weg te helpen:

  • Staan de latten nog allemaal bol? Haal even je matras van de bodem en kijk van aan het voeteneinde van je bed op ooghoogte over de lattenbodem. Staan de latten ook ter hoogte van heupen en schouders nog even bol?
  • De latten zitten bij een goede lattenbodem in rubberen houders die zorgen voor een verticale vering. De latten zouden dankzij deze rubbers best twee tot drie centimeter boven het kader uitsteken. Zeker wanneer je een tweepersoonsmatras op twee naast elkaar geplaatste lattenbodems gebruikt is dat van groot belang. Kijk meteen ook even na of er geen rubbers gescheurd zijn.
  •  Heb je een tweepersoonsbed? Staan er in het midden onder je lattenbodem pootjes die je kan verstellen? Kijk dan ook even na of ze nog op de juiste hoogte staan. ‘Naar mekaar toe rollen’ wordt vaak veroorzaakt door poten die (niet langer) juist afgesteld staan.
  •  Ligt de lattenbodem wel in de juiste richting? Heel wat lattenbodems hebben een schouderzone. Meestal hebben de rubbers daar een andere kleur. De schouderzone hoort uiteraard onder je schouders te zitten, en niet onder je voeten.
  • Staan de ‘schuifjes’ (ter hoogte van je heupen) nog juist ingesteld? Die zorgen ervoor dat de bolle latten perfect horizontaal komen te liggen wanneer je op je bed ligt. Staat je bodem te zacht ingesteld, dan lig je in een kuil. Staat je bodem te hard ingesteld, dan rol je ervan af (naar het midden bijvoorbeeld).
  • Staan de latten niet te ver uit elkaar? Pocketveren zijn doorgaans niet zo groot. Als de opening tussen twee latten groter is dan de veren, worden ze niet ondersteund.
  • Hoe vaak moet een lattenbodem nagekeken worden? Vanaf een lattenbodem 5 jaar in uw slaapkamer ligt moet je het om het jaar eens nakijken.

Is dit allemaal in orde? Dan ben je weer voor enkele jaren gerust. Is het niet in orde? Tijd voor actie dan. Zowel je slaapkwaliteit als je matras komen anders al gauw in het gedrang.