Advies

Een wollen dekbed wassen? Zo doe je dat zonder gevaar!

Merinowollen deken op bed

Een heerlijk, warm wollen dekbed is een absolute must tijdens de koude winterdagen! Toch is het niet altijd gemakkelijk om wol schoon te houden en te wassen, zonder krimpen of beschadigingen. Of je nu een nieuw dekbed overweegt of het maximale uit je huidige dekbed wilt halen, deze tips zullen je helpen om de levensduur te verlengen en de kwaliteit te behouden. In dit artikel lees je alles over het reinigen van je wollen dekbed! 

De unieke eigenschappen van lanoline-rijke wol

Lanoline-rijke wol onderscheidt zich van andere vezels door zijn zelfreinigende vermogen. De natuurlijke lanolines in de wol zorgen ervoor dat de wol vuilafstotend en bacteriewerend is, waardoor je dekbed sowieso langer fris blijft. Regelmatig luchten en dagelijks opschudden zijn vaak al voldoende om voor lange tijd te kunnen genieten van een heerlijk schoon en fris dekbed. Benieuwd waarom wol de beste keuze is voor een dekbed? Lees er hier meer over.

Hoe was je zelf een wollen dekbed?

Het wassen van een wollen dekbed is helemaal niet moeilijk, maar er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. De binnenvulling van het wollen dekbed kan enigszins krimpen na het wassen. Zo zagen we bij zomerdekbedden bijvoorbeeld geen krimp in de lengte, maar wel 1,46% krimp in de breedte; bij winterdekbedden was dit respectievelijk 1,46% en 1,50%. Gebruik dus altijd een lage temperatuur van 30°C, een geschikt wolwasmiddel, en een wasmachine met een lage centrifugesnelheid (maximaal 600 toeren per minuut). Heel wat wasmachines hebben tegenwoordig ook een speciaal programma voor het wassen van wol. 

Voor het verwijderen van plaatselijke vlekken kun je milieuvriendelijke vlekkenreinigers, groene zeep of ossengalzeep gebruiken. Deze methoden zijn vaak heel effectief voor het schoonmaken van kleine vlekken. Enkele klanten hebben ons laten weten dat het gebruik van schoonmaakazijn als alternatief voor traditionele wolwasmiddelen, ook een succes is. Hoewel dit niet officieel is getest, kan het een interessante optie zijn voor degenen die willen experimenteren met verschillende reinigingsmethoden.

Hoe droog je zelf een wollen dekbed? 

Na het wassen van het wollen dekbed, is het cruciaal om het correct te laten drogen om de kwaliteit en vorm te behouden. Stop een wollen dekbed nooit in de droogkast, maar hang het dekbed op een droogrek in een goed geventileerde ruimte. Bij voorkeur hang je het dekbed buiten op een droge, maar niet te zonnige dag. 

Zorg ervoor dat het dekbed volledig uitgespreid is en dus zoveel mogelijk plat ligt, zodat de lucht gelijkmatig door de wol kan circuleren. Dit bevordert niet alleen een snellere droging maar helpt ook om klonteren van de wol te voorkomen. 

Vermijd zoveel mogelijk directe blootstelling aan sterke zonnestralen, want deze kunnen de natuurlijke vezels beschadigen. Het is ook belangrijk om het dekbed regelmatig te keren en zachtjes op te schudden tijdens het droogproces. Zo zorg je voor een gelijkmatige verdeling van de vulling en een betere luchtcirculatie. 

Wanneer kies je toch best voor professionele reiniging van je dekbed?

Als je twijfelt over het zelf wassen van je dekbed of je hebt te maken met een hardnekkige vlek die je niet weg krijgt met bovenstaande tips, kan professionele reiniging bij een droogkuis of stomerij een veilige keuze zijn. Deze experts hebben de kennis en apparatuur om je dekbed veilig en efficiënt te reinigen en hardnekkige vlekken tegen te gaan.

Conclusie

Of je nu kiest om zelf aan de slag te gaan met de reiniging van je dekbed of je beroep doet op professionele hulp, het is belangrijk om de juiste methoden te gebruiken om de unieke eigenschappen van lanoline-rijke wol te behouden. Het goed verzorgen van je wollen dekbed is dus niet alleen essentieel voor het behoud van zijn kwaliteit, maar draagt ook bij aan een comfortabele en gezonde slaapomgeving. 

Regelmatig luchten, correct wassen, en zorgvuldig drogen zorgen ervoor dat je nog lange tijd kunt genieten van de warmte en het comfort van je wollen dekbed. Onthoud dat een goed onderhouden wollen dekbed niet alleen een investering is in je slaapcomfort, maar ook in de duurzaamheid en levensduur van het product. Volg deze eenvoudige tips en slaap elke nacht onder een fris, goed verzorgd wollen dekbed!

Ben je op zoek naar een heerlijk wollen dekbed of wil je meer advies? Ontdek vandaag nog ons uitgebreide assortiment of contacteer ons!