Advies

Hoe onderhoudt u uw merino wollen onderdeken?

Merino wool handmade knitted large blanket, super chunky yarn, trendy concept

Het is vuil-en vochtafstotend

Rond merino wolhaartjes blijft ook na scheren en wassen een deel van de lanolines (wolvetten) bewaard. Daardoor is merinowol van nature vuil-en vochtafstotend. Is het onderdeken te vuil? Dan kan u uw wollen onderdeken wassen met alle voorzichtigheid.

Voor een normale opfrisbeurt volstaat het dan ook om het onderdeken te benevelen met zuiver water (met een plantenspuit bijvoorbeeld).
Voeg liever geen wolwasmiddel toe als u het onderdeken nadien niet uitspoelt.
Wacht twee tot drie minuten. Wrijf het onderdeken droog met een schone doek.

Over transpiratie

Een merino wollen onderdeken maakt uw bed zo droog dat de zouten uit transpiratie niet langer door bacteriën worden verorberd en verteerd (en ook weer terug uitgescheiden). Dat is goed nieuws, want geen kringen meer in lakens of hoofkussens, maar het betekent wel dat het zout achterblijft in de vorm van kristallen. Daarom is het goed om uw onderdeken af en toe een keer te stofzuigen.

Het onderdeken wassen

Handwas kan wel een keer, in de badkuip, met lauw water en een wolwasmiddel, en nadien drogen over de lijn. Wassen in de wasmachine kan eveneens, maar het blijft een risico. Als u wast op 30°C, met gebruik van een wolwasmiddel, en u houdt het toerental op 400, dan loopt het meestal wel goed af. Maar, nogmaals: het blijft een riskante onderneming. En het is eigenlijk ook niet nodig.

Wanneer vervang je een onderdeken?

Gemiddeld om de 10 jaar wordt een onderdeken vervangen. U kan dit zien als het onderdeken vervilt is en plat ligt.

Bekijk het wollen onderdeken

Klik hier voor tips om uw wollen dekbed te wassen.