Het is vuil-en vochtafstotend

Rond merino wolhaartjes blijft ook na scheren en wassen een deel van de lanolines (wolvetten) bewaard. Daardoor is merinowol van nature vuil-en vochtafstotend. Is het onderdeken te vuil? Dan kan u uw wollen onderdeken wassen met alle voorzichtigheid.

Voor een normale opfrisbeurt volstaat het dan ook om het onderdeken te benevelen met zuiver water (met een plantenspuit bijvoorbeeld).
Voeg liever geen wolwasmiddel toe als u het onderdeken nadien niet uitspoelt.
Wacht twee tot drie minuten. Wrijf het onderdeken droog met een schone doek.

Over transpiratie

Een merino wollen onderdeken maakt uw bed zo droog dat de zouten uit transpiratie niet langer door bacteriën worden verorberd en verteerd (en ook weer terug uitgescheiden). Dat is goed nieuws, want geen kringen meer in lakens of hoofkussens, maar het betekent wel dat het zout achterblijft in de vorm van kristallen. Daarom is het goed om uw onderdeken af en toe een keer te stofzuigen.

Het onderdeken wassen

Handwas kan wel een keer, in de badkuip, met lauw water en een wolwasmiddel, en nadien drogen over de lijn. Wassen in de wasmachine kan eveneens, maar het blijft een risico. Als u wast op 30°C, met gebruik van een wolwasmiddel, en u houdt het toerental op 400, dan loopt het meestal wel goed af. Maar, nogmaals: het blijft een riskante onderneming. En het is eigenlijk ook niet nodig.

Onderdeken wassen

 

Klik hier voor tips om uw wollen dekbed te wassen.

 

Schrijf u in op onze nieuwsbrief en ontvang een melding bij elk nieuw artikel

4 Comments

 1. Wouter Croonen-Reply
  17/07/2017 at 13:33

  Weer iets bijgeleerd!

 2. Susanne-Reply
  03/12/2017 at 01:01

  Ik heb een wollen onderdeken in het ledikantje van m’n baby dochter liggen. Kou kleum eerste klas. Maar ze had flink buikgriep gehad en de onderdeken stonk enorm. Niets te verliezen dus in de wasmachine en gedroogd naast de verwarming. Hij is iets minder fluffy bovenop maar heeft het gelukkig helemaal overleefd!

 3. van nuffel-Reply
  03/02/2018 at 12:06

  ik slaap al 30 J op een merinos wollen onderdeken en een hoofkussen, zalig gewoon ik hang het gewoon buiten bij een goede vries temperatuur!

  • Peter Van Bostraeten-Reply
   03/02/2018 at 17:53

   Fijn dat u het onderdeken en hoofdkussen zo fijn vindt. En een goede tip qua onderhoud, is inderdaad een goed idee.

Leave A Comment

WordPress spam blocked by CleanTalk.