Eén woord. Droogte. Merinowol ventileert bijzonder goed. De veertjes van een eend of gans ventileren een stuk minder. Het verendek van een watervogel is immers waterdicht, waardoor het dier mooi op het wateroppervlak blijft drijven. Dons ventileert beter dan veertjes, maar is erg duur. Het wordt enkel door enkele eenden-en ganzensoorten aangemaakt tijdens de broedperiode. Mama eend maakt er dan haar nest mee aan. Het oogsten van dat dons (van het nest, niet van de vogel) is bijzonder arbeidsintensief. Bovendien is het aanbod beperkt.

Daarom wordt het peperdure dons bijna altijd gemengd met een hoeveelheid veertjes. Let daarbij toch maar beter goed op. Wanneer een etiket vermeldt dat een dekbed 90 % dons bevat en 10 % veertjes, kan die 10 % op het gewicht slaan, maar evengoed op het volume. Je dekbed bevat dan heel wat minder dons dan jij in gedachten had. Let ook op met vermeldingen als: ‘met 100 % dons’. Dat wil dan weer zeggen dat er 100 % dons in je dekbed zit, maar ook nog wat anders.

Er bestaan natuurlijk dekbedden die uitsluitend 100% dons bevatten. Meestal komen ze uit het verre oosten, maar ook dichtbij is er af en toe nog aanbod (In Nederland heb je elk jaar een beperkt aanbod waddendons.) Je moet er dan wel enkele duizenden euro’s (per dekbed) voor neerleggen. Om een dekbed te hebben dat bijna zo goed ventileert en lekker aanvoelt als een merino wollen dekbed. Dus als je het ons vraagt….

Leave A Comment

WordPress spam blocked by CleanTalk.