Hoe vaak moet je je matras omdraaien of omkeren?

In heel wat families is het de gewoonte dat ze elke twee weken de matras omdraaien. De ene keer van boven naar onder, de volgende keer in de lengterichting.

Maar is dat wel nodig?

De belangrijkste reden om je matras om te draaien is het voorkomen van kuilvorming. Maar die zou in een goed matras eigenlijk helemaal niet mogen optreden, zelfs niet wanneer je je matras vergeet om te draaien. Heb je een goede matras en zie je na verloop van tijd toch kuilvorming, dan kan je beter je bodem een keer van dichterbij bekijken. Het is erg waarschijnlijk dat de kuil eerder daar terug te vinden is dan in je matras. Door je matras in dat geval om te draaien (de onderkant wordt de bovenkant) los je het probleem dan weliswaar (heel) tijdelijk op, maar de enige echt goede oplossing is dan natuurlijk om de oorzaak van het probleem aan te pakken.

Het keren in de lengterichting lijkt me toch vooral een maat voor niets. De gevreesde kuil, als ze zich toch zou voordoen, treedt immers bijna altijd op ter hoogte van je heupen (waar je lichaam het zwaarste is.) Die heupen bevinden zich ongeveer in het midden van je matras. Als je je matras in de lengterichting keert, verandert er dus eigenlijk niets, want dat midden van je matras blijft gewoon het midden van je matras.

Hoef je je matras dan helemaal niet meer om te draaien? In principe hoeft dit niet, maar het kan anderzijds ook geen kwaad om dat zo eens om het half jaar of om het jaar toch te doen, al is het maar om de tijk die er omheen zit gelijkmatig te verslijten.

Conclusie: Is het nodig om een (goede) matras regelmatig om te draaien? Niet echt, maar het kan ook geen kwaad.

Matras omdraaien

Klik hier om de matrassenkiezer te doen.

Meer van deze blogs? Schrijf u in op onze nieuwsbrief!
Leave A Comment

WordPress spam blocked by CleanTalk.