De boxspring een nieuw slaapsysteem? Mooi niet…

Toen het waterbed over zijn hoogtepunt heen was, veroverde de traagschuim-matras de wereld. Ongeveer tegelijkertijd vond een nieuw slaapsysteem zijn weg naar onze slaapkamers. De boxspring. De nieuwe rage kwam uit Amerika aangewaaid. Daar omarmden vooral de grotere hotelketens het slaapsysteem omwille van het gebruiksgemak.  

Een nieuw slaapsysteem? Niet echt. In het rijtje hierboven is alleen het traagschuim echt nieuw te noemen. 3600 jaar geleden vulden de Perzen al geitenhuiden met water om er op te slapen, en hoewel de boxspring bij lange na niet zo oud is, kan je hem bezwaarlijk nieuw noemen.

Afbeeldingsresultaat voor oud verenbed

In 1871 vond ene Heinrich Westphal de binnenvering uit. Het waren stoelenmakers die er als eerste gebruik van maakten. Helaas voor Heinrich pas toen hij al lang onder de zoden lag, in de jaren dertig van de vorige eeuw.  De matrassenbouwers volgden. Behalve binnenvering-matrassen brachten ze ook een nieuw type bedbodem op de markt, de ‘bedspring,’ In het begin niet veel meer dan een verenstelsel dat onder de matras werd geschoven. Later ging men de bedspring omranden met hout en stof. In ons taalgebied noemden we hem vanaf toen  een ‘verenbak,’ Een bak met veren. Een ‘box’ met ‘springs’, een boxspring dus.

Halverwege de jaren zestig verdrongen lattenbodem en spiraalbodem de verenbak. Dertig jaar lang zou hij uit het zicht verdwijnen. Tot hij twintig jaar geleden uit zijn as verrees, en als ‘boxspring’ de wereld heroverde.

Een nieuw slaapsysteem? Neen, dus. Een blijver, dat wel…

Leave A Comment

WordPress spam blocked by CleanTalk.